Trin for trin: Sådan maler du plankeværket

Plankeværk der trænger til maling
Trin for trin: Sådan maler du plankeværket
Henrik Andersen
-
17/04/2022
-

Vil du have et flot og smukt stakit, som kan holde i mange år og modstå vind og vejr? Stakittet bliver udsat for mange vejrmæssige påvirkninger, og derfor skal det friskes op fra tid til anden. Herunder følger en trin-for-trin-guide til, hvordan du maler dit stakit eller plankeværk.

#1: Sådan forbereder du stakittet

Det første, du skal gøre, er at vaske stakittet af. Du bør enten bruge male-, alge- eller mugrens, så du fjerner de usynlige sporer og alger, som er placeret på plankeværket. På den måde undgår du, at de vokser frem under malingen. Det er en god idé at placere dækfilt under stakittet, så du beskytter jorden. Du kan også bruge barkflis, som kan købes via dette link.

Herudover bør du sørge for at vaske stakittet grundigt hvert år, så det holder i længere tid. Når du har renset stakittet, skal du fjerne den gamle maling, hvis du har mulighed for det. Skrab de gamle malingsflager væk og bank søm helt ind. Slib de skarpe kanter og splinter og fjern skaller fra den gamle maling, så de ikke blæser op, når du er i gang med at male.

#2: Sådan grunder du træet

De tærende overflader skal grundes med imprægnerende grundolie. Du bør være særligt omhyggelig, når du når til endetræet, hvor fugten kan trænge ind. Når du er færdig med at grunde, skal du tage dig en velfortjent pause, så grunderen kan få lov til at tørre.

Når træet er tørt, kan det være nødvendigt at give det et ekstra lag. Der skal masser af olie på, når du grunder, så olien næsten lægger sig på overfladen. Efterfølgende skal du grundmale. Sørg for at bruge en rulle til de store flader og en pensel til de flader, hvor det er svært at komme til.

#3: Sådan maler du stakittet

Når grunderen er helt tør, og du eventuelt har givet det to omgange, skal du i gang med at male med dækmaling. Når du er færdig med at male overfladen, skal du lade malingen tørre, hvorefter du maler det igen. Oftest er det nok at male det én gang, men du kan eventuelt give det en tredje gang, hvis du føler for det.

Efter arbejdet er afsluttes, har du fået dig et flot og modstandsdygtigt stakit. Nu kan du læne dig tilbage eller give dig i kast med andre projekter. Sørg for at vaske dit stakit grundigt hvert år, så du er sikker på, at det holder i så lang tid som muligt.

Elsker du maleprojekter, så kan du også lave mange spændende ting med hobbymaling.

Copyright 2022 - Pilanto Aps